Blendy i kawy single origin dedykowane do ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i frenchpressów.
KYOTO Are you nuts? (espresso)
Espresso blend oparty na ziarnach z Kostaryki, Peru, Gwatemali, Kuby i Brazylii.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Chocolater (espresso)
Brazylijskie ziarna kawy, 100% arabica odmiany jednorodnej. Pełnia czekoladowego charakteru.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Creamy (espresso)
Połączenie najwyższej jakości organicznej kawy z Peru, wybornego brazylijskiego Santosa z dużymi ziarnami z Hondurasu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Espresso (Zestaw degustacyjny I) 3 x 250 g
Zestaw trzech kaw espresso o gramaturze 250 g każda. Selekcja, która pozwoli Ci przetestować nasze ziarna kawy palone pod espresso.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Espresso (Zestaw degustacyjny II) 3 x 250 g
Zestaw trzech kaw espresso o gramaturze 250 g każda. Selekcja, która pozwoli Ci przetestować nasze ziarna kawy palone pod espresso.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO Espresso (Zestaw degustacyjny) 4 x 100 g
Zestaw czterech kaw espresso o gramaturze 100 g. Selekcja, która pozwoli Ci przetestować nasze ziarna kawy palone pod espresso.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
KYOTO It's Supreme (espresso)
Mieszanka stworzona dla wielbicieli klasycznego espresso.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy parzonej za pomocą ekspresu ciśnieniowego, to z pewnością zastanawiasz się, jaką kawę ziarnistą do ekspresu wybrać. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ w przypadku kawy wpływ na smak ma bardzo wiele czynników zarówno związanych z samym rodzajem ziarna jak również ze sposobem w jaki zostało wypalone w palarni kawy.
W tym artykule postaramy się pomóc w podjęciu decyzji i przedstawić kilka kryteriów, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie kawy ziarnistej do ekspresu.
Po pierwsze, należy zdecydować się na rodzaj kawy. Możemy wybierać między kawą 100 % arabiką lub mieszanką arabiki i robusty.
Rodzaje kawy ziarnistej
Arabika jest najpopularniejszym i najbardziej cenionym gatunkiem kawy, który charakteryzuje się delikatnym i aromatycznym smakiem oraz niską zawartością kofeiny.
Robusta natomiast jest mocniejsza i bardziej gorzka, a także zawiera więcej kofeiny.
Mieszanki arabiki i robusty łączą w sobie cechy obu gatunków i mogą mieć różne proporcje składników. Wybór rodzaju kawy zależy od osobistych preferencji i upodobań smakowych.
Stopień palenia kawy
Po drugie, należy zwrócić uwagę na stopień palenia kawy. Palenie jest procesem termicznego przetwarzania ziaren kawy, który wpływa na ich barwę, aromat i smak.
Możemy wyróżnić trzy główne stopnie palenia: jasny, średni i ciemny.
Jasno palona kawa ma jasnobrązowy kolor i zachowuje większość naturalnych właściwości ziaren, takich jak kwaskowatość, słodycz i owocowość.
Średnio palona kawa ma brązowy kolor i ma zrównoważony smak z nutami prażonych orzechów i czekolady.
Ciemno palona kawa ma ciemnobrązowy lub czarny kolor i ma intensywny i gorzki smak z nutami palonego drewna i karmelu. Stopień palenia kawy również zależy od indywidualnych upodobań.
Po trzecie, należy sprawdzić pochodzenie i jakość kawy.
Pochodzenie i smak kawy ziarnistej
- Kawa z Ameryki Południowej: to największy producent kawy na świecie, który dostarcza ponad połowę światowej produkcji. Kawa z tej części świata jest zwykle łagodna, słodka i orzechowa. Najbardziej znane kraje uprawiające kawę to Brazylia, Kolumbia i Peru. Kawa brazylijska jest słodka, o niskiej kwasowości z nutami karmelu, orzechów i czekolady. Kawa kolumbijska jest aromatyczna, posiada głęboki, winny posmak. Kawa peruwiańska jest delikatna z posmakiem kakao i czerwonych owoców.
< Kawa z Ameryki Środkowej: to region o dużej różnorodności terenu, który jednak oferuje przeważnie kawy z upraw górskich. Kawa z tej części świata swoje najlepsze właściwości odkrywa kiedy jest średnio palona. Posiada wówczas wyraźny smak owoców cytrusowych, czekolady lub przypraw. Najbardziej znane kraje uprawiające kawę to Gwatemala, Kostaryka i Nikaragua. Kawa gwatemalska jest bogata i czysta w smaku, z orzechowo-czekoladowym akcentami. Kawa kostarykańska jest soczysta, aromatyczna, znajdziecie w niej smak rumu, jagód, czekolady. Kawa nikaraguańska jest słodka z przeważającym ciężarem orzechowych nut.
< Kawa z Afryki: to kolebka kawy, która zachwyca swoją różnorodnością i intensywnością. Kawa z tej części świata posiada zwykle wyrazisty smak kwiatów, jagód lub winogron. Najbardziej znane kraje uprawiające kawę to Etiopia, Kenia i Tanzania. Kawy z Etiopii są delikatne, aromatyczne, słodkie. Znajdziecie w nich słodycz mlecznej czekolady i cytrusową kwasowość.
Kawa kenijska jest bardzo soczysta, z wyraźną kwasowością przypominającą czarne porzeczki. Kawa tanzańska jest gładka i czekoladowa.
< Kawa z Azji: to region o bogatej tradycji kawowej, który eksperymentuje z różnymi metodami obróbki ziaren. Kawa z tej części świata jest zwykle ciemno palona i ma zdecydowany smak karmelu oraz przypraw. Najbardziej znane kraje uprawiające kawę to Indonezja, Wietnam i Indie. Kawa indonezyjska jest ciężka i syropowa, kawa wietnamska jest mocna i słodka, a kawa indyjska jest łagodna i orzechowa.
Podsumowując, wybór kawy ziarnistej do ekspresu nie jest prosty, ale warto poświęcić trochę czasu na znalezienie tej idealnej dla siebie. Musimy wziąć pod uwagę rodzaj, stopień palenia, pochodzenie i jakość kawy oraz nasze własne preferencje smakowe.
Jaką kawę ziarnistą wybrać?
W naszej ofercie ESPRESSO&BLENDS znajdziecie kawy o niskiej kwasowości, zbalansowane w smaku. Staraliśmy się tak połączyć składniki naszych kaw by uzyskać jak najlepszą równowagę pomiędzy naturalną owocowością ziarna oraz słodyczą.
Każda z nich posiada wyróżniające się rejestry smakowe. W jednych odnajdziecie nuty czekoladowe ( CHOCOLATER), w innych orzechowe ( ARE YOU NUTS) a w innych specyficzny smak przypominający włoskie espresso ( IT'S SUPREME).