ETHIOPIA YIRGACHEFFE BARREL AGED (Kawa Specialty)

KYOTO®-Ethipia-Y-(Jack-Daniels-&-Barley-Wine-BA)---render.jpg
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 88,99 zł

Cena regularna:

88.99
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: KYOTO
Kod produktu: 4D6E-273DA

Opis

ETHIOPIA YIRGACHEFFE BARREL AGED 250 g (Kawa Specialty) - kawa ziarnista

Kawy macerowane w beczkach po alkoholu to projekt, który mamy dobrze ogarnięty. Najpierw zastanawiamy się jaki wsad beczki może być ciekawy ze względu na swoje sensoryczne właściwości. Czasami decydujemy się na beczkę po jednym alkoholu, czasami interesujemy się takimi, w których najpierw był mocny alkohol a następnie piwo. Oczekujemy, że kawa macerowana w tych beczkach będzie miała swój niepowtarzalny smak. Szukamy złożoności.

Kiedy beczka jest już wybrana, zastanawiamy się nad odpowiednim ziarnem. Chcemy, żeby te dwie kwestie "grały ze sobą". To jest rodzaj planowania jak przed tworzeniem mieszanki pod espresso. Rodzaj sensorycznej projekcji. Oczywiście to tylko nasze oczekiwania, ponieważ kawa w beczce w trakcie macerowania przez cały czas się zmienia. Inaczej smakuje ziarno wypalone po czterech tygodniach, inaczej po sześciu. 

Decydujemy się na kawy jakości specialty z Afryki. Dlaczego? Ponieważ ten rodzaj uszlachetniania ziarna nadaje mu zazwyczaj wysokiej słodyczy. Ziarna z Kenii, Etiopii, Rwandy czy Burundi posiadają wysoką kwasowość, którą po całym procesie wyczuwamy wyraźnie w filiżance. Dzięki temu nie tracimy na złożoności kawy. Doskonale balansują słodycz i kwasowość a to jest rodzaj sensorycznej harmonii, której szukamy:)

BECZKA:

W beczce do tego projektu najpierw leżakował Bourbon Jack Daniels a następnie piwo Barley Wine.

ZIARNO:

Tym razem wybraliśmy ziarno specialty z Etiopii. Pochodzi ono z regionu Yirgacheffe. Arabiki z tego obszaru są aromatyczne, pełne cytrusów z nutami kwiatowymi, posiadają lekką i elegancką konsystencję. Dzięki temu po procesie macerowania, kawa nie posiada ociężałego charakteru.

Ta kawa pochodzi z obróbki mytej, jest to odmiana botaniczna Heilroom. Jest uprawiana w małych gospodarstwach zlokalizowanych w górzystych terenach regionu. Wysokość upraw waha się między 1800 a 1900 m. n.p.m.. Po zbiorach rolnicy dostarczają ziarno do stacji mycia Biri Chereka, gdzie jest ono dalej procesowane. 

 

AROMAT/SMAK: jaśmin, słodkie cytryny, bergamotka, kentucky bourbon

DATA PALENIA: 25.04.2024.

REKOMENDACJA PARZENIA: 6 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 95 st. C, 26 klik, czas parzenia: 4 - 5min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki.


 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl