KYOTO Kenya Endebess (kawa specialty) 250 g
Wystaw opinię o produkcie
DATA PALENIA: 12.06.2024.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Rift
Plantacja: Endebas Estate
Wysokość upraw: 1750 - 1950 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Gatunek kawy: 100% Arabica
Stopień palenia: Jasny
Profil sensoryczny: Kompot truskawkowy | Dzika róża | Kremowe body
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
Ziarna pochodzące z plantacji Endebess Estate leżącej w północnej części doliny Rift, w pobliżu miasteczka Kitale w hrabstwie Trans Nzoiya.
Kawa z obróbki natural, myta świeżą wodą z rzeki Koitobos, a następnie suszona na słońcu na stołach suszarniczych. W zależności od pogody trwa to zazwyczaj od 21 do 28 dni. Podczas suszenia ziarna obracane są co najmniej cztery razy dziennie.
W jej aromacie i smaku mocno wyczuwalna jest dzika róża, kompot truskawkowy oraz kremowe body.
W międzynarodowej punktacji SCA kawa otrzymuje aż 87 na 100 punktów.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 92 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki
Fakty o kawie:
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Rift
Plantacja: Endebas Estate
Wysokość upraw: 1750 - 1950 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Gatunek kawy: 100% Arabica
Stopień palenia: Jasny
Profil sensoryczny: Kompot truskawkowy | Dzika róża | Kremowe body
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.