KYOTO Peated Whisky and Stout Barrel Aged (KAWA SPECIALTY)
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KYOTO Peated Whisky and Stout Barrel Aged (KAWA SPECIALTY) kawa ziarnista
Doświadczenie w macerowaniu kaw w beczkach po alkoholu rozwijamy od kilku lat. Ten projekt traktujemy jako najbardziej odważny. Whisky, która przez 10 lat wypełniała wnętrze tej zwęglonej od środka beczki nie należy do panteonu najbardziej popularnych trunków tego segmentu. Aromat dymu, torfu, wodorostów oraz nut szpitalnych to najczęściej opisywana sensoryka tego wyjątkowego alkoholu. Długo zastanawialiśmy się jak to środowisko wpłynie na surowe ziarno z Rwandy, które ostatecznie wsypaliśmy do beczki. Efekty są bardzo zaskakujące i jesteśmy nimi bardzo pozytywnie zaskoczeni.
Fakty o ziarnie:
- Kraj pochodzenia: Rwanda
- Region: Gakenke District
- Plantacja: Coko Farm
- Wysokość upraw: 2050 m n.p.m.
- Obróbka: Washed
- Odmiana botaniczna: Bourbon/Jackson
- Stopień palenia: Jasny
- Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
DATA PALENIA: 09.07.2024.
SMAK/AROMAT: Whisky, wanilia, karmel, jabłko, cynamon.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 93-95 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.