KYOTO Rwanda Red Wine Barrel Aged (KAWA SPECIALTY)
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
KYOTO Rwanda Red Wine Barrel Aged (KAWA SPECIALTY) - kawa ziarnista
to kolejny projekt z cyklu Barrel Aged. I choć dobrze już rozumiemy cały proces macerowania kawy w beczkach po alkoholu, to jednak za każdym razem nadchodzi chwila ekscytacji podczas wypału tych kaw. Później, podczas cuppingu kolejne niecierpliwe chwile w oczekiwaniu na efekty naszej pracy.
Macerowanie kaw jest procesem mało przewidywalnym. Dlatego tak ważne są niuanse mogące wpłynąć ostatecznie na finalny efekt. Tam gdzie mamy wpływ, staramy się reagować. Wybieramy zatem ziarno jakości specialty. Najczęściej pochodzi ono z Afryki. Dzięki temu słodycz, która jest dominującym akcentem pochodzącym od beczki, jest przełamana wysoką kwasowością, naturalną dla kaw z Rwandy, Kenii czy Etiopii.
Beczka, którą wykorzystaliśmy do tej maceracji to pojemnik po świeżo opróżnionym, czerwonym winie.
Fakty o ziarnie:
- Kraj pochodzenia: Rwanda
- Region: Gakenke District
- Plantacja: Coko Farm
- Wysokość upraw: 2050 m n.p.m.
- Obróbka: Washed
- Odmiana botaniczna: Bourbon/Jackson
- Stopień palenia: Jasny
- Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
DATA PALENIA: 19.11.2024.
SMAK/AROMAT: Czerwone wino, wiśnie, czekolada deserowa, długi aftertaste.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 93-95 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.