KYOTO Ethiopia Gemechu Shonora (Kawa Specialty) 250g
Wystaw opinię o produkcie
DATA PALENIA: 03.10.2025
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji
Plantacja: Harruu Bunnaqaa
Wysokość upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Odmiana botaniczna: Kurume
Stopień palenia: Jasny
Profil sensoryczny: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
Opis
KYOTO Ethiopia Gemechu Shonora (Kawa Specialty) 250g
Harruu Bunnaqaa wywodzi się z trzech słów ludu Oromo.
Harruu to duże drzewo z ogromnym cieniem, gdzie ludzie Oromo zwykle gromadzą się przy okazji tradycyjnych spotkań.
Bunnaqaa wywodzi się z dwóch słów: „Buna”, które oznacza kawę i „Naqaa” to tworzenie i dawanie. Jest takie historyczne miejsce w Guji zwane Harruu Bunnaqaa, gdzie tradycyjni przywódcy Oromo zwani „Gadaa” i „Qaalluu” zbierają się, aby dzielić się błogosławieństwami, kawą i pokojem.
Kawa z tego regionu jest naprawdę wyjątkowa pod względem smaku i złożoności, głównie ze względu na wyższą wysokość i wyjątkowo bogatą w składniki odżywcze glebę. Charakteryzuje się szeregiem wyrazistych aromatów i niuansów, z mnóstwem ziołowych, chmielowych, kwiatowych i korzennych nut. Ta partia została przetworzona w sposób naturalny – dojrzałe wiśnie suszono na podwyższonych grządkach przez 22 dni. Smakuje niesamowicie, z wysoką intensywnością, słodyczą i niezwykłymi świeżymi, ziołowo-kwiatowymi nutami.
Fakty o kawie:
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji
Plantacja: Harruu Bunnaqaa
Wysokość upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Odmiana botaniczna: Kurume
Stopień palenia: Jasny
Profil sensoryczny: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
SMAK/AROMAT: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża
REKOMENDACJA PARZENIA: 6 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 94 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.