Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

KYOTO Ethiopia Gemechu Shonora (Kawa Specialty) 250g

Przejdź do sekcji Opinie

DATA PALENIA: 03.10.2025

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: Oromia, Guji

Plantacja: Harruu Bunnaqaa

Wysokość upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.

Obróbka: Natural

Odmiana botaniczna: Kurume

Stopień palenia: Jasny

Profil sensoryczny: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża

Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

 

Przejdź do pełnego opisu
Cena 69,90 zł
szt.
Czas wysyłki: 24 godziny

Opis

KYOTO Ethiopia Gemechu Shonora (Kawa Specialty) 250g

Harruu Bunnaqaa wywodzi się z trzech słów ludu Oromo.

Harruu to duże drzewo z ogromnym cieniem, gdzie ludzie Oromo zwykle gromadzą się przy okazji tradycyjnych spotkań.

Bunnaqaa wywodzi się z dwóch słów: „Buna”, które oznacza kawę i „Naqaa” to tworzenie i dawanie. Jest takie historyczne miejsce w Guji zwane Harruu Bunnaqaa, gdzie tradycyjni przywódcy Oromo zwani „Gadaa” i „Qaalluu” zbierają się, aby dzielić się błogosławieństwami, kawą i pokojem.

Kawa z tego regionu jest naprawdę wyjątkowa pod względem smaku i złożoności, głównie ze względu na wyższą wysokość i wyjątkowo bogatą w składniki odżywcze glebę. Charakteryzuje się szeregiem wyrazistych aromatów i niuansów, z mnóstwem ziołowych, chmielowych, kwiatowych i korzennych nut. Ta partia została przetworzona w sposób naturalny – dojrzałe wiśnie suszono na podwyższonych grządkach przez 22 dni. Smakuje niesamowicie, z wysoką intensywnością, słodyczą i niezwykłymi świeżymi, ziołowo-kwiatowymi nutami.

 

Fakty o kawie: 

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: Oromia, Guji

Plantacja: Harruu Bunnaqaa

Wysokość upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.

Obróbka: Natural

Odmiana botaniczna: Kurume

Stopień palenia: Jasny

Profil sensoryczny: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża

Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

 

SMAK/AROMAT: Zioła | Kwiaty | Chmiel | Przyprawy | Intensywna | Świeża


REKOMENDACJA PARZENIA: 6 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 94 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki.

 

 

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz