Cold Brew Coffee czyli kawa macerowana na zimno, w ostatnim czasie zaczęła bardzo zyskiwać na popularności. Do naszych produtków wykorzystujemy tylko najszlachetniejsze odmiany kawy specialty (single origin) oraz naturalne dodatki.

Cold brew coffee – co to takiego?

I choć może brzmi to nieco dziwnie, to Cold Brew Coffee jest kawą parzoną na zimno. Tak, tak...Pewnie powiecie, że parzyć można wyłącznie w wodzie gorącej... i ok, to logiczne, jednak potocznie używamy takiego określenia.

Równie właściwym opisem dla tego procesu jest macerowanie kawy w zimnej wodzie. Zalewamy zmielone ziarna kawy i pozostawiamy na kilkanaście godzin. Ten czas pozwala na wydobycie z ziarna całego dobra. Dobrem jest smak oraz potężna dawka energii.

Przygotowanie cold brew coffee jest dziecinnie proste a uzyskany napój ma zaskakujący smak. Jest delikatny, owocowy i orzeźwiający w smaku. Jest pozbawiony goryczy i nadmiernej kwasowości. Cold brew coffee ma także wysoką zawartość kofeiny, która pobudza i odświeża.

Cold Brew Coffee ile ma kofeiny?

Długa trasa przed Tobą? Nocna zmiana? Ciężki poranek po nieprzespanej nocy a ty musisz iść do pracy?

Zwykła kawa może nie wystarczyć. Pewnie często szukasz ratunku w popularnych energetykach. Pamiętaj jednak, że są one nafaszerowane różnymi dodatkami, które negatywnie wpływają na zdrowie oraz nastrój.

Cold Brew Coffee jest w 100% naturalne. Posiada tak dużą dawkę kofeiny, że nie potrzebujesz sięgać po żadne inne "dopalacze".

Cold Brew Coffee podczas maceracji nasyca się kofeiną o wiele bardziej niż tradycyjnie parzona kawa. W naszym COLD BREW CLASSIC na ziarnach specialty z Kenii znajduje się około 600 mg kofeiny na 1 litr. To dwukrotnie większa dawka niż w dużej kawie z tradycyjnej metody parzenia.

Dla pasjonatów cytrusowego szaleństwa przygotowaliśmy napój na bazie ziaren z Etiopii w połączeniu z kraftowym tonikiem: COLD BREW TONIC.

Ta wersja posiada około 350 mg kofeiny na 1 litr i jest idealną opcją na szybki zastrzyk energii.

Jak smakuje cold brew coffee?

To zależy od rodzaju i jakości ziaren kawy, stopnia ich zmielenia i czasu zaparzania. Niektóre kawy cold brew mogą mieć nuty karmelowe, czekoladowe, orzechowe, koniakowe lub winne. Inne mogą być bardziej cytrusowe, kwiatowe lub ziołowe. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i eksperymentowania z różnymi opcjami.

Cold brew coffee można pić na zimno lub na ciepło, z lodem lub bez, z cukrem lub mlekiem albo bez dodatków. Można także używać cold brew coffee do przygotowywania koktajli kawowych lub deserów. Cold brew coffee to idealny napój na lato, ale nie tylko. Można go robić w domu lub kupować gotowy w sklepach lub kawiarniach.

Jak zrobić cold brew coffee?

Jeśli chcesz spróbować cold brew coffee, potrzebujesz tylko średnio zmielonej kawy (najlepiej dedykowanej metodom alternatywnym), wody (najlepiej przefiltrowanej), naczynia (np. słoika, butelki lub dzbanka) i filtra (np. papierowego, gazowego lub french press).

Oto prosty przepis na cold brew coffee:

- Wsyp do dzbanka 70 g zmielonego ziarna kawy i zalej 1 litrem wody.

- Włóż dzbanek do lodówki na 9-12 godzin.

- Przelej kawę przez filtr do innego naczynia.

- Ciesz się smakiem cold brew coffee!

Jeśli szukasz naturalnego i pysznego sposobu na pobudzenie się i zwiększenie swojej energii, cold brew coffee jest dla ciebie idealnym rozwiązaniem.

Więcej na temat przepisów na Cold Brew Coffee znajdziesz w naszym artykule: JAK ZROBIĆ COLD BREW COFFEE?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl