Koszyk

Twój koszyk jest pusty

KYOTO Papua New Guinea Sigri Estate (Kawa Specialty) 250 g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

DATA PALENIA: 24.03.2025.

Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea

Region: Waghi Valley, Western Highlands

Plantacja: Sigri Estate

Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.

Obróbka: Natural

Stopień palenia: Jasny

Profil sensoryczny: ananas|ciemna czekolada|cydr|wino|zioła

Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

 

Przejdź do pełnego opisu
67,90 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz Ziarna (nie zmielona) Zmielić do: tradycyjnie parzona Zmielić do: ekspres ciśnieniowy Zmielić do: ekspres przelewowy Zmielić do: kawiarka Zmielić do: french press Zmielić do: drip Zmielić do: chemex
szt.
Czas wysyłki: 24 godziny

Opis

KYOTO Papua New Guinea Sigri Estate (Kawa Specialty) 250 g

Perełka Papui-Nowej Gwinei

Sigri Estate to jedna z najbardziej renomowanych plantacji kawy w Papui-Nowej Gwinei, której historia sięga lat 50. XX wieku. Założona przez słynnego łowcę krokodyli i plantatora Tome Cole’a, dziś obejmuje 122 hektary w żyznej dolinie Waghi w prowincji Jiwaka. Położona na wysokości 1525 m n.p.m., korzysta z doskonałych warunków klimatycznych i wulkanicznej gleby bogatej w składniki odżywcze, co pozwala na uprawę wysokiej jakości kawy.

Plantacja specjalizuje się w odmianach Arabiki, takich jak Typica i Arusha, uprawianych z najwyższą starannością. Sigri Estate nie tylko dba o doskonały smak i aromat swoich ziaren, ale także o zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Wprowadzono tu surowe zasady ochrony fauny, tworząc schronienie dla zagrożonych gatunków. Ponadto zarząd farmy angażuje się w działania społeczne, wspierając lokalne szkoły, placówki medyczne i społeczność.

Kawa z Sigri Estate to nie tylko wyjątkowy smak, ale także historia, tradycja i troska o otaczający świat.

 

Fakty o kawie:

  • Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
  • Region: Waghi Valley, Western Highlands
  • Plantacja: Sigri Estate
  • Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
  • Obróbka: Natural
  • Stopień palenia: Jasny
  • Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

SMAK/AROMAT: ananas|ciemna czekolada|cydr|wino|zioła


REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 92 st. C, 26 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.

 

 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz