Koszyk

Twój koszyk jest pusty

KYOTO Salvador Finca El Cerro (Kawa Specialty) 250 g

Przejdź do sekcji Opinie

DATA PALENIA: 05.02.2025.

Kraj pochodzenia: Salwador

Region: Apaneca Llamatepec

Plantacja: El Cerro

Wysokość upraw: 1400 - 1500m n.p.m.

Obróbka: Anaerobic, natural

Odmiana botaniczna: Pacamara

Stopień palenia: Jasny

Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

SMAK/AROMAT: kakao, zielone jabłko, imbir, cynamon

Przejdź do pełnego opisu
74,32 zł
Cena regularna: 92,90 zł
-20%
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 88,26 zł
-16%

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz Ziarna (nie zmielona) Zmielić do: tradycyjnie parzona Zmielić do: ekspres ciśnieniowy Zmielić do: ekspres przelewowy Zmielić do: kawiarka Zmielić do: french press Zmielić do: drip Zmielić do: chemex
szt.
Czas wysyłki: 24 godziny

Cechy produktu

Domyślna grupa

gramatura 250 g
SŁODYCZ 4
KWASOWOŚĆ 3
INTENSYWNOŚĆ 0-10 5
CIELISTOŚĆ 2
GATUNEK 100% Arabika
SMAK Kakao | Zielone jabłko | Imbir | Cynamon
PRZEZNACZENIE Drip | Chemex | Aeropress

Opis

KYOTO Salvador Finca El Cerro (Kawa Specialty) 250 g

Po raz kolejny wracamy do tych wspaniałych ziaren z Salwadoru. Kawa z tej farmy stała się dla nas towarem no 1 i jak tylko pojawia się świeżo po zbiorach, natychmiast ląduje w naszej palarni.

Kilka słów o miejscu, z którego pochodzi:

Pasmo górskie Apaneca Llamatepec to region szczególny dla upraw kawy w Salwadorze. Kawa z tego regionu charakteryzuje się wyrazistym charakterem i ogromnymi, kształtnymi ziarenkami.

Finca El Cerro to dziedzictwo 5 pokoleń salwadorskich producentów kawy. Jest uprawiana w tej rodzinie od 150 lat.

W tych ziarnach znajdziecie doskonałą równowagę pomiędzy słodyczą, kwasowością oraz body. Ze względu na obróbkę beztlenową fermentacją, wyraźne są tu również rejestry alkoholu.

W aromacie i smaku naparu znajdziecie: kakao, zielone jabłko, imbir, cynamon

Fakty o ziarnie:

  • Kraj pochodzenia: Salwador
  • Region: Apaneca Llamatepec
  • Plantacja: El Cerro
  • Wysokość upraw: 1400 - 1500m n.p.m.
  • Obróbka: Anaerobic, natural
  • Odmiana botaniczna: Pacamara
  • Stopień palenia: Jasny
  • Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

REKOMENDACJA PARZENIA: 6 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 90-92 st. C, 26 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml. woda: Kryształ Żywiecki.


 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz