KYOTO Salvador Finca El Cerro (Kawa Specialty) 250 g
Wystaw opinię o produkcie
DATA PALENIA: 05.02.2025.
Kraj pochodzenia: Salwador
Region: Apaneca Llamatepec
Plantacja: El Cerro
Wysokość upraw: 1400 - 1500m n.p.m.
Obróbka: Anaerobic, natural
Odmiana botaniczna: Pacamara
Stopień palenia: Jasny
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
SMAK/AROMAT: kakao, zielone jabłko, imbir, cynamon
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Cechy produktu
Domyślna grupa
Opis
KYOTO Salvador Finca El Cerro (Kawa Specialty) 250 g
Po raz kolejny wracamy do tych wspaniałych ziaren z Salwadoru. Kawa z tej farmy stała się dla nas towarem no 1 i jak tylko pojawia się świeżo po zbiorach, natychmiast ląduje w naszej palarni.
Kilka słów o miejscu, z którego pochodzi:
Pasmo górskie Apaneca Llamatepec to region szczególny dla upraw kawy w Salwadorze. Kawa z tego regionu charakteryzuje się wyrazistym charakterem i ogromnymi, kształtnymi ziarenkami.
Finca El Cerro to dziedzictwo 5 pokoleń salwadorskich producentów kawy. Jest uprawiana w tej rodzinie od 150 lat.
W tych ziarnach znajdziecie doskonałą równowagę pomiędzy słodyczą, kwasowością oraz body. Ze względu na obróbkę beztlenową fermentacją, wyraźne są tu również rejestry alkoholu.
W aromacie i smaku naparu znajdziecie: kakao, zielone jabłko, imbir, cynamon
Fakty o ziarnie:
- Kraj pochodzenia: Salwador
- Region: Apaneca Llamatepec
- Plantacja: El Cerro
- Wysokość upraw: 1400 - 1500m n.p.m.
- Obróbka: Anaerobic, natural
- Odmiana botaniczna: Pacamara
- Stopień palenia: Jasny
- Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
REKOMENDACJA PARZENIA: 6 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 90-92 st. C, 26 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml. woda: Kryształ Żywiecki.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.