DRIPPIN' ALL DAY EVERYDAY KENYA (KAWA SPECIALTY)
Wystaw opinię o produkcie
DATA PALENIA: 28.03.2025.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Plantacja: Różne Gospodarstwa
Wysokość upraw: 1500 - 2100 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Gatunek kawy: 100% Arabica
Stopień palenia: Jasny
Intensywność: 4/10
Profil sensoryczny: Cytryny|Dzikie jagody|Suszony pomidor|Rabarbar
Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
KENYA KIJANI KIBOKO to kawa uprawiana na żyznych glebach wulkanicznych centralnej Kenii w regionie Kirinyaga. Jest to ziarno AA, czyli największe, mające rozmiar ekranu 17/18,5. Dodatek „Top” lub „Plus” odnosi się do profilu miseczki, który jest szczególnie delikatny i złożony
Nazwa tej kawy pochodzi od słów „Kijani” oznaczającyego zielony i „Kiboko” oznaczającego hipopotama. Składa się ze starannie wyselekcjonowanych partii odmian SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych wulkanicznych glebach Kirinyaga i Kiambu.
Jest to klasyczna, myta Kenia, z ostatnich zbiorów, w której z pewnością odnajdziecie żywą i cytrynową kwasowość, smak dzikich jagód, rabarbaru, suszone pomidory. Kawa jest aksamitna i krągła. Została oceniona w cuppingu na 87 pkt.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 95 st. C, 28 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml., woda: Kryształ Żywiecki.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.